קיטוב חברתי ואנטישמיות

בעשור השני של המאה ה-21 לאחר ההתאוששות הכלכלית מהמשבר הפיננסי העולמי (2009-2010) גדל מאד הקיטוב החברתי והפוליטי בעיקר בתוך החברה המערבית. הקיטוב נובע ממקורות רבים כולל שינויים טכנולוגיים ועליית רשתות חברתיות, גידול בפערים הכלכליים בין שכבות האוכלוסייה, אובדן סמכות של מוסדות מסורתיים ועוד. קיטוב זה מביא לעלייה של מפלגות קיצון, הן מפלגות לאומניות בצד הימני של המפה והן מפלגות פרוגרסיביות בצד השמאלי של הקשת הפוליטית. הקצנת השיח הפוליטי הכללי מביא לערעור נורמות חברתיות מסורתיות וסובלנות ולנרמול מסוים של עמדות קיצון ובכלל זה של אנטישמיות, ולעיתים אף מעודדות אותן.

עלייה מחודשת של תנועות לאומיות מתרחשת במקומות רבים בעולם. אפשר לציין בהקשר זה בעיקר את עלייתו של דונלד טראמפ לנשיאות בארה"ב (2017-2021) והאג'נדה הלאומית התבדלותית שאותה הוביל, את פרישת בריטניה מהאיחוד האירופי (הידועה בשם Brexit) בשנת 2020 אחרי משאל עם בשנת 2016, וכן עלייה של מנהיגים 'חזקים' בעלי ראיה לאומית במדינות מרכזיות אחרות ובעיקר בסין שם מוביל הנשיא שי פינג (Xi Ping) מאז עלייתו לשלטון בשנת 2012 קו לאומי תקיף, וכן ולדימיר פוטין ברוסיה (טרם המלחמה באוקראינה). בנוסף למדינות מרכזיות אלו יש עליה בפופולריות של תנועות לאומיות במדינות רבות באירופה כגון הונגריה תחת הנשיא אורבן מאז 2010, צרפת והפופולריות של תנועתה של לה-פן, איטליה עם עלייתה לתפקיד רוה"מ בשנת 2022 של גורג'ה מלוני ועוד. חלק מהתנועות הלאומיות באירופה הינן גם בעלות גוון של דתיות נוצרית לבנה והתנגדות להגירה ולזרים.

עליה של כוחות חדשים וקיצוניים יותר קיימת גם בצד השמאלי של המפה הפוליטית. העלייה של רעיונות פרוגרסיביים[1] ועימם הפופולריות של דמויות פוליטיות כגון ברני סנדרס, אילהאן עומאר ורשידה טליב בארה"ב או ג'רמי קורבין בבריטניה שהובילו במדינתם קו מדיניות חוץ פרו-פלשתינאי, מתבטא לעיתים באנטי-ישראליות ואנטישמיות.[2]

בנוסף, קיטוב חברתי מביא לעלייה בפופולריות של תיאוריות קונספירציה המקבלת תנופה משמעותית (שלא הייתה קיימת בעבר) מהרשתות החברתיות המשמשות כלי יעיל להפצת רעיונות אלו. ניטור הרשתות החברתיות המרכזיות גורם למעבר של רעיונות אלו לרשתות חברתיות אלטרנטיביות. ניתן לציין שני תחומים בהן יש תיאורית קונספירציה הרלוונטיות ישירות להקשר היהודי:

  1. התפרצות מגפת הקורונה: התפרצות מגיפה הקורונה 2020-2022 הביאה לעלייה בלאומיות וברצון לבידול והאשמת זרים בהפצת מחלה, הדבקה וכו'. המגיפה הייתה כר פורה לתיאוריות קונספירציה רבות בדבר חיסונים, אנטנות סלולריות וכו' וחלקן היה בגוון אנטישמי כגון הפצת המחלה לאור הרצון להשגת רווחים כלכליים ממכירת החיסונים, להשגת סדר חברתי חדש וכו'.
  2. אנטישמיות כלכלית: קיטוב חברתי וכלכלי מביא עימו עוינות גדלה והולכת כנגד המעמדות העשירים בחברה. אירועים כגון פרסום מעשי הנוכלות של ברני מיידוף שהיה יהודי מתדלקים תיאוריות קונספירציה כלכליות.

באופן כללי, עלייה ברעיונות לאומיים – ואולי אף לאומניים – יחד עם גוון שמרני דתי-נוצרי מביאה עימה לגיטימיות מסוימת או לפחות סובלנות חברתית, לגילויים של שינאת זרים, גזענות ובתוכה אנטישמיות. מקובל לראות אנטישמיות זו כווריאציות של ה'אנטישמיות הישנה'.[3] עלייה של מפלגות פוליטיות בימין הלאומני לעמדות כוח מקרין על הפעילות והלגיטימיות הציבורית של תנועות ימין קיצוני הדוגלות במצע של 'עליונות לבנה'. בנוסף ישנה עלייה בביטוי של רעיונות קונספירציה[4] כגון 'תיאורית ההחלפה'[5] או QAnon[6] הקשורים לאנטישמיות הישנה. הן תפיסות ה'עליונות הלבנה' והן הרעיונות הקונספירטיביים הנ"ל ספוגים ברעיונות אנטישמיים אודות שליטת היהודים בעולם וההשפעה היהודית על המנהיגים.

מהצד השני של הקשת הפוליטית, בראיית העולם של התנועה הפרוגרסיבית המדגישה בין השאר את עליית 'הדרום הגלובלי,'[7] הרי שישראל הינה מדינה כובשת וקולוניאליסטית הפוגעת בזכויות אדם ובחיבור ישיר לכך הרי שהיהודים הם לבנים 'פריווילגיים' בעלי כוח פוליטי רב. בכך יש הדהוד לרעיונות של האנטישמיות הישנה בדבר שליטת היהודים בכלכלת העולם. גם בדבריהם של מנהיגי תנועה זו ניתן לראות טשטוש שבין המושגים ישראלי, ציוני ויהודי ובפועל מוטמע קו אנטי-ישראלי (פרו-פלשתינאי) הגובל באנטישמיות באופן אינהרנטי במדיניות מנהיגי תנועה זו. דוגמא לתפיסת עולם זו הופיעה באופן ציבורי ורחב בהפגנות שנערכו בשנת 2011 ברחוב וול-סטריט בניו-יורק תחת הכותרת Occupied Wall Street.

בארה"ב ניתן לציין בשנתיים האחרונות יציאה של האנטישמיות מהאוניברסיטאות – שם מעוזה המרכזי של האנטישמיות החדשה – לרחובות במסגרת הצטלבות האינטרסים שבין תנועות לשוויון חברתי גזעי כגון BLM, ('חיי השחורים חשובים', Black Lives Matter) לבין רעיונות אנטי ציוניים ואנטישמיים. בשני המקרים נערכת השוואה שבין הציונות לבין גזענות. תפיסת העולם של CRT (Critical Race Theory) הנמצאת עמוק בזרם המרכזי של המחשבה החברתית בארה"ב רואה גם היא את היהודים כחלק מהגזע הלבן המשעבד את הילידים ואת המקרה הפלשתינאי כמקרה קולוניאליסטי.

תהליכים חברתיים אלו גורמים להיחלשות כוחן של הקהילות היהודיות בתפוצות. החלשות זאת מגיעה מהצד האחד משחיקת היחס של הממשלות לקהילה עקב השינויים החברתיים והדמוגרפיים במדינות המערב ומנגד ירידה בהשתתפות חברי הקהילה באירועי הקהילות, בין השאר מחשש לפגיעה פיזית או מעימותים עם תנועות מתנגדות שונות. מגמות אלו מצטרפות למגמות של התבוללות, חילוניות ותפיסות אינדיבידואליזם (הגורם להתנתקות מהקהילה) שהינן מגמות ארוכות טווח בקהילות היהודיות מזה עשרות שנים. התוצאה כאמור היא שחיקת כוחה של הקהילה היהודית.

[1] בתקופתנו רעיונות פרוגרסיביים הינם מהצד השמאלי של הקשת הפוליטית ודוגלים בזכויות אדם, פמיניזם, סוציאליזם, רב תרבותיות וכו'.

[2] ג'רמי קורבין ראש מפלגת הליבור בבריטניה (2015-2020) הודח על ידי מפלגתו עקב התבטאויות אנטישמיות.

[3] 'האנטישמיות 2021, תמונת מצב', משרד התפוצות, ירושלים 2022. עמ' 39.

[4] קונספירציה אנטישמיות קלאסיות, הממחזרות עלילות אנטישמיות בנות מאות שנים. ובייחוד – הרעיון שלפיו יהודים בעלי השפעה ועוצמה פועלים מאחורי הקלעים ומוציאים אל הפועל מזימות במטרה להנהיג סדר עולמי חדש בשליטה יהודית.

[5] תיאורית ההחלפה הגדולה (Great Replacement Theory) תיאוריה זו הוצגה כמזימת היהודים לגזול ולהשתלט על כוח פוליטי וחברתי בארצות והברית ובעולם כולו באמצעות עידוד הגירה ורב תרבותיות.

[6] QAnon כקיצור של "Q Anonymous" (באנגלית: קיו האנונימי) תיאוריית קונספירציה בדבר רשת כלל-עולמית של פדופילים הסוגדים לשטן והשולטים בעולם. ע"פ התיאוריה הרשת שולטת בפוליטיקאים, בתקשורת, בהוליווד והם מסתירים את קיומם וארגונם מהכלל.

[7] 'הדרום הגלובלי' הינו מונח עולה ביחסים בין לאומיים הבא להחליף את המונחים 'מדינות מתפתחות' או 'מדינות עולם שלישי'. הדרום הגלובלי נקרא כך עקב היותן של מרבית המדינות מדרומן של המדינות המפותחות (אמריקה הלטינית לעומת ארה"ב וקנדה, אפריקה לעומת אירופה וכו'). המונח באופן רעיוני מדגיש נושאים של עבר קולוניאליסטי ודמוגרפיה לעומת נושאים כלכליים מובהקים המגולמים במונח 'מדינות מתפתחות'.

השארת תגובה