תקציר
האם יש חשש לפגיעה בכלכלה עקב השינויים המוצעים במערכת המשפט? המאמר סוקר השוואה בין לאומית של רמת הדמוקרטיה ותמ"ג לנפש מנתוני 157 מדינות לאורך 20 שנה. הנתונים מצביעים כי הקשר בין השניים אינו פשוט ותלוי באזור גיאוגרפי ותרבותי. הנעשה בישראל אינו מנותק ממגמות חברתיות בעולם ובעיקר עלייה בפופולריות של עמדות לא ליבראליות בחלקים גדולים בעולם.
מבוא
המאבק הציבורי על המהפכה/רפורמה המשפטית בישראל (להלן בעדינות: 'השינויים' במערכת המשפט) מלווה גם באזהרות מצד בכירים במשק הישראלי ובעולם אודות ההשפעה הכלכלית השלילית של שינויים אלו על המשק הישראלי. חששות אלו מופגנים לאור תפיסת העולם הליבראלית המערבית הקושרת בין חופש פוליטי, חופש כלכלי ושגשוג כלכלי ואף מתווה את כיווני ההשפעה ביניהם: חופש פוליטי שומר על חופש כלכלי שבתורו מביא לשגשוג כלכלי. ואף בכיוון ההפוך, חופש כלכלי מאפשר עצמאות ולכן שומר על חופש פוליטי. נושא הדגל של גישה זו היה זוכה פרס הנובל מילטון פרידמן בספרו 'קפיטליזם וחירות'.
חלקו הגדול של המגזר העסקי- כלכלי בישראל רואה עצמו כשייך לעולם המערבי, הדמוקרטי והליבראלי. לפיכך נראה כי מרבית המגזר העסקי בישראל חושש מהשינויים במערכת המשפט ועומד בראש מחנה המתנגדים לשינויים אלו. ראו לראייה פגישות דחופות של ראשי המשק עם הנשיא הרצוג ובעיקר את ההתנגדות לשינויים המשפטיים המגיעה מצד מגזר ההייטק הישראלי.[1] ואכן, מגזר ההייטק ואחריו הכלכלה הישראלית כולה היו מהמרווחים הגדולים של סדר כלכלי עולמי ליבראלי. התפשטות תפיסת עולם זו לאחר נפילת ברית המועצות הביאה לשגשוג כלכלי אדיר בישראל החל מתחילת שנות ה-90 עם פתיחת המשק הישראלי ב'תהליך החשיפה' ועד ימינו בהנפקות 'יוניקורנים' ישראלים בנסדא"ק. קשה לתאר את המשק הישראלי מגיע לפסגות תמ"ג בן 55 אלף דולר לנפש ללא תהליכים ליבראליים גלובליים ומדיניות כלכלית ישראלית (מכל המפלגות) שידעה לנווט ולנצל היטב מגמות עולמיות אלו לטובת המשק הישראלי. שגשוג כלכלי זה מצא את ביטויו גם בנושאים אחרים ובעיקר תחזוקת תקציב בטחון גדול.
אולם מזה מספר שנים שתפיסת העולם הליבראלית המערבית וההטבות הכלכליות שבצידה נתונות תחת מתקפה מצד תפיסות עולם לאומיות וסמכותניות יותר. אין הכוונה שהשינויים המתרחשים בישראל נגרמים על ידי כוחות חיצוניים. כמובן שהדחיפה לשינויים אלו מובלת על ידי מגמות דמוגרפיות בחברה הישראלית ויש הטוענים שגם מסיבות אישיות של מנהיגיה, אולם הם מתרחשים גם בסביבה של מערכת בין לאומית משתנה. במערכת בין לאומית זו יורדת קרנה של תפיסת הפיתוח הכלכלי הליבראלי הגלובלי או זו המכונה 'קונצנזוס וואשינגטון' לטובת תפיסות לאומיות אחרות כגון 'אמריקה תחילה' של הרפובליקנים בארה"ב, ה'בריקזיט' בבריטניה, עליית מפלגות לאומניות באירופה (הונגריה, פולין, איטליה) וכמובן העלייה המטאורית של הכלכלה הסינית והמודל הכלכלי שמציגה מדינה זו המכונה 'קונצנזוס בייג'ינג' שעיקרו פיתוח כלכלי מונחה מדיניות ממשלתית וכלכלת שוק חלקית המתנהלת תוך מעורבות ממשלתית עמוקה יחסית תוך הפעלת חברות ממשלתיות ובמסגרת שלטון סמכותני יותר. או במילים אחרות שבירת הקשר שבין חופש פוליטי ושגשוג כלכלי. מודל הפיתוח הסיני קוסם לשליטים סמכותניים כי הוא מאפשר, לכאורה, פיתוח כלכלי ללא ויתור על כוח פוליטי.
האם השינויים במערכת המשפט בישראל יפגעו בכלכלה או דווקא יחזקו אותה? האם אנו נמצאים בסופה של תקופת הליברליזם הבין לאומי ותחילתו של עידן לאומי יותר בפוליטיקה וגם בכלכלה?
על מנת לענות על השאלות, בדקנו את הקשר שבין דמוקרטיה ושגשוג כלכלי, בדקנו הן את הקשר הסטטיסטי הישיר בין הדברים וגם את התפתחות הקשר לאורך זמן וזאת לאור מאפיינים אזוריים ותרבותיים של מדינות שונות בעולם. לצורך ההשוואה הסטטיסטית אמדנו את נתוני רמת הדמוקרטיה[2] אל מול התמ"ג לנפש[3] ב- 157 מדינות[4] לאורך עשרים שנה, משנת 1998 עד 2018.[5]
ומה התוצאות? נתחיל בחישוב מתאם בסיסי. בתרשים מס' אחד ניתן לראות את המתאם הכללי בין תמ"ג ורמת הדמוקרטיה על פי חישוב מתאם מדד פירסון. המדד מצביע על מתאם חלש (0.27**) ומובהק ברמה של 95% בין רמת הדמוקרטיה לתמ"ג לנפש. משמעות הדבר כי יש מתאם (כלומר קשר) בין דמוקרטיה ותמ"ג אולם בראייה גלובלית של מרבית מדינות העולם מדובר על קשר חלש.
על פי ההשוואה הבין לאומית, על מנת לשגשג בתמ"ג לנפש של מעל 20 אלף דולר בשנה יש צורך להיות אחד מהשניים: או דמוקרטיה מלאה (בעלת ציון לפחות שמונה מתוך עשר במדד) או להיות מדינה בעלת משאבי טבע עצומים כגון איחוד האמירויות. שתי מדינות בלבד בכל העולם חורגות מהכלל הזה והם ישראל וסינגפור, ועל כך נדון בסוף המאמר.
מעבר למתאם הכללי בין כל מדינות העולם, נבחן קבוצות של מדינות בתרשים. ניתן באופן ברור להבחין בארבע קבוצות מדינות מרכזיות:
הקבוצה הראשונה היא קבוצת המדינות הדמוקרטיות והמשגשגות (צד ימני עליון של התרשים תחומה בקו כחול) הכוללת את כל מדינות האיחוד האירופי ומדינות המערב חברות נאט"ו (למעט טורקיה) אך גם את קוריאה הדרומית ויפן. מרביתן המוחלט של מדינות האיחוד האירופי או המדינות חברות נאט"ו (מדינות 'המערב') הן בעלות רמות דמוקרטיה גבוהה מאד (מעל 8 במדד, מלבד טורקיה) ותמ"ג גבוה מאד. יש לציין כי מרבית מדינות אלו הינן בעלות מאפיינים תרבותיים משותפים כגון הדת הנוצרית והיסטוריה משותפת.
מנגד בצידו השני של קו המגמה נמצאת הקבוצה השנייה מוקפת בקו שחור, שם נמצאות מדינות בעלות משטרים סמכותניים הסובלות מרמות נמוכות של תמ"ג לנפש. מדובר על מדינות טוטליטאריות כגון מדינות ה'סטאן' במערב אסיה, איראן, לאוס, קמבודיה, מצרים, ירדן, תאילנד. אין הרבה גורמים משותפים למדינות אלו מלבד היותן בעלות משטרים סמכותניים.
קבוצת מדינות שלישית קטנה אך מעניינת מונה את מדינות המפרץ הפרסי בעלות תמ"ג לנפש גבוה ורמת דמוקרטיה נמוכה (צד שמאלי עליון של התרשים, תחומה בקו ירוק). מדינות בעלות מאגרי נפט יכולות לתחזק כלכלה משגשגת במשטר סמכותני, או בעברית פשוטה ל'שחד' את האזרחים ברמת חיים גבוהה ויציבות תמורת אובדן חופש פוליטי. מדובר על מדינות המפרץ הסוניות ובמידה מסוימת גם רוסיה עד המלחמה באוקראינה. יש לציין כי בעולם יש יצואניות משמעותיות נוספות של נפט, חלקן משגשגות כגון נורבגיה וחלקן כושלות כגון ונצואלה כלומר קיומם של משאבי טבע אינו בהכרח מבטיח כלכלה משגשגת- יש צורך גם במדיניות כלכלית ורצון מצד השלטון.
הקבוצה הרביעית והגדולה מכולם היא מדינות בעלות תמ"ג לנפש נמוך יחסית לרמת דמוקרטיה גבוהה (צד ימני תחתון תחומה בקו אדום). זוהי קבוצה גדולה מאד של מדינות שמרביתן נמצא ב'דרום הגלובלי' הכוללת את חלק ממדינות אמריקה הלטינית, חלק ממדינות אפריקה שתחת הסהרה כמו גם את אינדונזיה, הפיליפינים ועוד. מדובר בדר"כ במדינות בעלות רמות דמוקרטיה גבוהה-בינונית אולם לא ברמה של דמוקרטיה ליבראלית אירופאית. מרבית מדינות אלו נמצאות בתהליכי התייצבות פוליטית ובניית המוסדות החברתיים וזאת עקב שינוי מאוחר של שיטת המשטר כגון בפיליפינים, אינדונזיה ומדינות אמריקה הלטינית (התייצבות רק בעשור הראשון של שנות האלפיים), או התייצבות פוליטית לאחר שנים של מלחמות והפיכות כגון במרבית שטח אפריקה שתחת הסהרה (התייצבות רק בעשור השני של שנות האלפיים). יתכן והסיבה לחוסר השגשוג הכלכלי הינה כאמור חוסר ההתגבשות של המוסדות החברתיים במדינות אלו או גורמים תרבותיים והיסטוריים אחרים כגון עבר קולוניאליסטי.
בנוסף לחישוב מדד מתאם פירסון הנ"ל, בדקנו גם סדרות זמן (על פי מדינות) ברגרסיה ע"פ fix effect ועל פי random effect וכן משתני אינטראקציה (אינטראקציה בין האזור הגיאוגרפי ובין הקשר שבין תמ"ג ודמוקרטיה), הכוונה היא לבדוק גם את כיוון ההשפעה האם דמוקרטיה יוצרת שגשוג כלכלי או ששגשוג כלכלי מאפשר דמוקרטיה וגם את חוזק ההשפעה הנאמדת. מבלי להיכנס להסברים סטטיסטיים מורכבים מדי, מרבית אמידות הרגריסה אינן מובהקות קרי כאשר אומדים את כל מדינות העולם אין קשר חזק בין דמוקרטיה ותמ"ג לנפש. התוצאות מראות על השפעה חיובית חלשה לפיה ככל שהמדינה דמוקרטית יותר הכלכלה משגשגת יותר, אך יש לציין שוב כי מדובר בקשר חלש בעל מובהקות סטטיסטית נמוכה.
מתוך כל קבוצות המדינות שנבחנו, הקשר בין דמוקרטיה ותמ"ג חזק ומובהק רק בקבוצת מדינות המערב (נאט"ו+ מדנות אירופה אחרות) ובקבוצת מדינות אמריקה הלטינית (אם כי במדינות אלו רמת התמ"ג לנפש נמוכה מזו שהיינו מצפים לה לפי רמת הדמוקרטיה).
דיון
יש הטוענים כי דמוקרטיה אינה מתאימה לכל אומה, כי יש צורך ב'הבשלת' המוסדות החברתיים לאורך דורות רבים וצמיחה דמוקרטית יכולה להיות רק במערכת תרבותית היסטורית מסוימת. לראיה הקשר בין תמ"ג ודמוקרטיה חזק ביותר במדינות אירופה, למעשה אם בוחנים רק את מדינות אירופה מזהים מתאם חזק וגבוה בין תמ"ג ודמוקרטיה ומתאם נמוך מאד בשאר מדינות העולם שאינן אירופה. בעולם הערבי לדוגמא, הקשר בין דמוקרטיה ותמ"ג הוא אף שלילי! מדינות דמוקרטיות בעולם הערבי הן עניות יותר.
לטענה זו תשובה נגדית בדמות דרום קוריאה (מול צפון קוריאה), יפן וטאיוון. כל הנ"ל הינן מדינות אסיאתיות בעלות מסורת והיסטוריה השונה מאד מזו המערבית ולמרות הכול, בהינתן הנסיבות המתאימות, צמחו בהן דמוקרטיות אמיתיות בתוך דור אחד. יש לציין במיוחד 'ניסוי מעבדה' נדיר בזירה הבין לאומית שהוא חצי האי הקוריאני. אזור אסיאתי ללא רקע נוצרי, שבו גר אותו העם הקוריאני – קרי אותו רקע היסטורי ואותו סט ערכים תרבותי. בצפון דיקטטורה מהגרועות בעולם ובדרום דמוקרטיה מפוארת וכלכלה משגשגת.
מה התשובה? האם דמוקרטיה היא חלק מתרבות? או שהיא יכולה להתפתח בכל מקום? כנראה שהתשובה היא שדמוקרטיה קשורה לתרבות אך קשר זה אינו מחייב. נראה כי לצד גורמים אחרים כגון רקע היסטורי יש חשיבות רבה מאד להנהגה וסט האמונות של המנהיג הספציפי יחד עם לחצים מצד גורמים בין לאומיים.
אנו נמצאים בתקופה של שינויים במערכת הבין לאומית, ויחד עימה תקופה של שינויים בתפיסות העולם הנלוות לעליית טוענת חדשה להגמוניה -סין. מעצמות עולות מניעות שינוי בחלוקת העוצמה וערכי היסוד של המערכת הבינלאומית. הצמיחה הכלכלית והפוליטית של סין (בעיקר בעשור האחרון) מעמידה מערכת של ערכים המהווים בעיני חלק מאוכלוסיות בעולם מערכת אלטרנטיבית לזו המערבית השלטת בעולם מאז סיום המלחמה הקרה. ניתן לראות את האטרקטיביות של מערכת ערכים זו, לדוגמא, בעליית כוחה הרך של סין (בהקשר זה כוחה הרך של סין כמייצג מערכת ערכים תרבותית), למקום החמישי בעולם.
כמובן שהשינויים המשפטיים בישראל מובלים על ידי מגמות דמוגרפיות בחברה הישראלית ותפיסת העולם של מנהיגיה, אולם אין לזלזל גם בהשפעות חיצוניות של הסדר העולמי המתחדש על הציבור בישראל. חלק מהתמיכה בשינויים המשפטיים בישראל מגיעה אלנו כחלק מתהליכים בין לאומיים העוברים על הכלכלה הגלובלית ועיקרן עליית מודלים מוצלחים של פיתוח כלכלי שאינם דמוקרטיים.
מספר מדינות בתרשים הינן חריגות, 'יוצאות מהכלל' ואינן תואמות אף קבוצה או דפוס. מדובר על מדינות ספציפיות כגון סינגפור הקטנה (דמוקרטיה נמוכה שגשוג גבוה) ישראל או הודו הענקית (דמוקרטיה גבוהה שגשוג נמוך) שבהן עקב צירוף נסיבות היסטורי, פוליטי או תרבותי הקשר הליבראלי שבין כלכלה ופוליטיקה עובד בצורה אחרת. ישראל שייכת לקבוצה זו. יחד עם סינגפור ומדינות המפרץ העשירות מיצוא נפט, ישראל נהנית מתמ"ג גבוה באופן חריג לדמוקרטיה הקיימת (ציון 7 מתוך 10 עוד לפני השינויים המשפטיים). הפיתוח הכלכלי בישראל בשמונים השנה האחרונות הוא כמעט נס ובהחלט יוצא מהכלל בראיית התיאוריה המדינית והכלכלית. ישראל יחד עם סינגפור (ומספר מדינות נוספות באסיה שהפעילו מדיניות פיתוח ממשלתית אגרסיבית כגון דרום קוריאה) הינן מהמדינות הצומחות ביותר בעולם בשישים השנה האחרונות במונחי תמ"ג ויצוא. צירוף הנסיבות הביטחוניות, כלכליות, דתיות, היסטוריות אצלנו יצר מערכת אחרת, חורגת מהדפוסים הבין לאומיים, בדומה לסינגפור שפעמים רבות עולה שמה בהקשר הדיונים הכלכליים בישראל. ישראל היא מדינה קטנה גיאוגרפית וכלכלית, קל יחסית לנהל אותה באופן ריכוזי גם בשימוש חלקי בכוחות השוק. ישראל דומה יותר לסינגפור המנהלת כלכלה קטנה ומשגשגת במשטר סמכותני מאשר לארה"ב העצומה או אף גרמניה או צרפת בהן אתגרי ניהול המדינה שונים לחלוטין.
ההשוואה הבין לאומית מלמדת אותנו שמבחינה אמפירית אין בעולם מדינות בעלות תמ"ג גבוה שאינן דמוקרטיות מלאות לחלוטין או יצואניות נפט גדולות (שישראל עדין אינה כזו). כלכלות העולם המערבי בנויות על יזמות, חדשנות והמצאה לצד יכולות תעשייתיות, לפחות החלק של חדשנות ויזמות אינו אפשרי ללא דמוקרטיה פורחת. אנו נמצאים בצומת החלטה חשוב גם כלכלית. לשאלה הפוליטית החשובה איזו מדינה נהיה בדור הבא יש גם משמעות כלכלית. האם ישראל דמוקרטיה ליבראלית במונחים אירופאים והמשמעות של הדבר היא כלכלה פתוחה משגשגת מבוססת הייטק (כולל חסרונות הקשורים בפיתוח זה כגון חלוקת פירות התמ"ג באוכלוסייה) או האם ישראל נשארת דמוקרטיה שאינה ליבראלית, מדינת לאום עם זהות דתית, בעלת כלכלה עם מוטיבים של ניהול ממשלתי כגון יצוא משאבי טבע ופעילות ענפה של חברות ממשלתיות. נראה כי עבור ישראל הקטנה מודל כזה יכול לעבוד כמו שהוא עובד בסינגפור או אצל החברים החדשים שלנו במפרץ הפרסי אולם הוא יהיה כרוך בשינוי משמעותי בחלוקת ההון במדינה וריכוזו אצל בעלי התפקידים בחברות ממשלתיות והאחראים על פעילות ממשלתית כגון נמלים, אנרגיה ותשתיות יחד עם שחיתות הקשורה לפעילות ממשלתית כזו ובהשפעה שלילית על הסביבה.
[1] שביתת אזהרה בחברות הייטק נגד המהפכה המשפטית: אלו החברות שהצטרפו, גלובס, 22 ינואר 2023. https://www.globes.co.il/news/article.aspx?did=1001436149
[2] בחינת רמת הדמוקרטיה: מדד הדמוקרטיה (polity5) של המכון לחקר השלום (Centre for Systemic Peace – CSP)) זהו אחד המדדים המקובלים ביותר במדעי המדינה לסיווג אופי משטרים בעולם והוא מורכב משקלול של מדדים ופרמטרים רבים ומדידים באופן אחיד ובסדרות זמן ארוכות. המדד מקבל ערכים בין 10- דמוקרטיה מלאה ובין (-10) דיקטטורה מלאה.
[3] תמ"ג לנפש הוא המדד המקובל ביותר בעולם לבחינת שגשוג כלכלי. למרות ביקרת מוסיימת על המדד הוא המדד היחיד בעולם הנמדד בצורה אחידה ועקבית מזה עשרות שנים ומאות מדינות ובכך מאפשר השוואה בין לאומית. הנתון שחושב היה הן תמ"ג לנפש בדולרים שוטפים והן לוגריתם עשרוני של תמ"ג לנפש.
[4] מטבע הדברים אין נתונים עבור כל מדינות העולם בכל השנים. עם זאת, מרבית המדינות עבורן אין נתונים הינן מדינות איים זניחות, מדינות סגורות מאד כגון צפון קוריאה שבין כה איכות הנתונים הכלכליים המדווחת מהן בעייתית, או מדינות כושלות בהן אין שלטון מרכזי אפקטיבי כגון סומליה או סוריה. בסה"כ נבחנו כאמור 157 מדינות מתוך 193 מדינות חברות באו"ם.
[5] הקורונה שפרצה בסין בסוף 2019 הביאה לזעזועים פוליטיים וכלכליים בעולם הן מבחינת חופש הפרט עקב הגבלות זמניות שהטילו ממשלות רבות, והן מבחינת ההשפעה הכלכלית של הקורונה ובעיות בשרשראות האספקה. זעזועים חיצונים כאלו בכלכלה הינם נדירים והשפעתם משתנה ממדינה למדינה ולכן סיימנו את ההשוואה הבין לאומית בשנה האחרונה המלאה לפני פרוץ הקורונה.