השיטפונות באוסטרליה, זמן הניקוי הגדול

"וַיִּזְכֹּר אֱלֹהִים, אֶת-נֹחַ, וְאֵת כָּל-הַחַיָּה וְאֶת-כָּל-הַבְּהֵמָה, אֲשֶׁר אִתּוֹ בַּתֵּבָה; וַיַּעֲבֵר אֱלֹהִים רוּחַ עַל-הָאָרֶץ, וַיָּשֹׁכּוּ הַמָּיִם. וַיִּסָּכְרוּ מַעְיְנֹת תְּהוֹם, וַאֲרֻבֹּת הַשָּׁמָיִם; וַיִּכָּלֵא הַגֶּשֶׁם, מִן-הַשָּׁמָיִם. וַיָּשֻׁבוּ הַמַּיִם מֵעַל הָאָרֶץ, הָלוֹךְ וָשׁוֹב; וַיַּחְסְרוּ הַמַּיִם…"

לאט לאט יורד מפלס המים לאחר השיטפונות העזים במדינת קווינסלנד באוסטרליה וחושף את ההרס האדיר. גם הסיפורים האנושיים עולים לפני השטח, מתבררים מספר הנספים וההרוגים ומסופרים סיפורי הצלה מסמרי שיער לצד טרגדיות אנושיות המעלות דמעות.

מספר הרוגים הרשמי עומד כרגע על 18 אולם 12 נוספים נעדרים וקיים חשש כבד לחייהם. הסיפורים שמאחורי המספרים – כפי שניתן לצפות – מאד טרגיים. פעוט שנסחף מתוך ידי אימו על ידי הנהר, ילד שנסחף תוך כדי ניסיון ההצלה שניות לפני שהגיע לחוף מבטחים, אנשים שנסחפו במכוניות, או כאלו שנראו לאחרונה עומדים על גג ביתם בעוד המים עולים. משפחה שישבה בסלון כאשר קיר של מים פרץ לבית, בעוד ההורים מצילים את שני ילדהם דרך פתח שנפער בתקרה נסחפו הסב והסבתא לתוך הנהר וגופותיהם נמצאו לאחר יומיים שלושה קילומטרים במורד הזרם.

לצד זאת גם סיפורים עם סוף טוב. משפחות שאוחדו לאחר ימים של חוסר ודאות, אנשים שנסחפו על ידי המים אך שרדו והצליחו לצאת מהנהר קילומטרים רבים המורד הזרם.

השטפונות ירדו במורדות המזרחיים של הרכס המפריד הגדול  "The Great Dividing Range" רכס ההרים החוצה את מזרח אוסטרליה מצפון לדרום. לפני מאתיים שנה נחשב רכס זה למחסום שיעצור את ההתישבות האירופאית הלבנה באוסטרליה מלחדור את תוך היבשת. בשבוע האחרון ספגו העיירות לאורך הערוצים היורדים מרכס זה את כמיות המים האדירות שהגיעו באופן בלתי צפוי במה שנקרא על ידי משטרת קוינסלנד – הצונמי היבשתי.

כל הנפגעים היו בעירות קטנות אלו במורדות המזרחיים של הרכס, ששירותי החיזוי האוסטרליים לא הספיקו לתת לתושביהם את ההתראה המבוקשת. לאחר שהתבררו מימדי השטפון והיה ברור שהוא ימשיך במורד הערוצים מזרחה לכיוון האוקיאנוס ניתנה ההתראה לערים שבמורד הזרם וכך הספיקו מאות אלפי תושבי הערים בריזביין ואיפסוייץ למלט את עצמם וגם להציל חלק משמעותי ממנה שניתן היה לטלטל עימם.

פרק חדש מתחיל בהיסטוריה של מדינת קוינסלנד – פרק השיקום.

תשתיות נהרסו, מפעלים הוצפו, שדות ומכרות כוסו במים. אבל השיקום מתחיל קודם כל באותו מקום הנקרא בית. אין זה משנה אם זו וילה עצומה המשקיפה על נהר בריזביין או צריף בחניון קרואנים עלוב. מעל 20,000 בתים נפגעו בשטפונות, ומלאכת שיקום 'הבית' החלה.

וכאן מתגלה צידו היפה, הטוב של האוסטרלי. הכבישים המובילים לעיר בריזביין סתומים בימים האחרונים, לא בגלל ההצפות אלה בגלל אלפי המתנדבים שנענו לקריאה והם מגיעים לעזור למי שזקוק לעזרה. מצויידים במטאטאים, אתי חפירה, דליים ומגפיים הגיעו עד כה מעל 55,000 ! מתנדבים ופשטו על רחובות בריזביין במה שהוא לדעתי אחד ממבצע הנקיון הגדולים ביותר בהיסטוריה. שירותי החירום מפנים את המתנדבים ממגרשי חנייה מאולתרים באמצעות מאות אוטובוסים לאותם אזורים שנפגעו יותר, לאותם בתים בהם מתגוררים מבוגרים או כאלו שאין להם משפחה שתעזור להם.

 

כולם מתנדבים, מנהלי חברות תרמו מאות משאיות לפינוי הרי הפסולת, ציוד הנדסי, מנופים, דחפורים אוטובוסים. נדמה שכולם מתחרים זה בזה מי יכול לתרום לקהילה יותר מזמנו ומנכסיו. כל אוסטרליה נרתמה, 90 מליון דולר נאספו בימים ספורים במבצע התרמה להקמת קרן סיוע ושיקום – מעניין כמה זמן תמשיך האחווה הזו שכן ברור כי השיקום יארך שנים.

האווירה ברחוב לצד האבל והעצב היא גם של מעין התאחדות לאומית סביב האסון הנורא הזה. האוסטרליים מאד גאים על רוח האחווה הזו או כפי שתאר זאת לאנס אמסטרונג במרוץ אופניים לגיוס תרומות לנפגעי השיטפונות "לאחר סופת קטרינה לא ראינו פקקי תנועה שנגרמו ממתנדבים שבאו לעזור".

והבוץ… הבוץ שהפך להיות הסמל של השיטפונות, הוא נמצא בכל פינה, מכסה את הבתים סותם את התשתיות. כפי שניתן לראות בתמונות, עשרות אלפים אולי נותרו עם קורת גג אך ללא כל תכולה בבית.

וגם שאלות מתחילות להשאל, כיצד לא ניתנה התראה לאותן עיירות במורד הערוצים, כיצד הסכר שנבנה בסוף שנות השבעים לאחר הצפות קשות של העיר בריזביין בשנת 1974 לא עשה את עבודתו בויסות המים. מן הסתם הדיון הציבורי ימשיך בשבועות והחודשים הקרובים לצד השיקום והניקיון.

ובפוסט הבא- מה תג המחיר הכלכלי של השיטפונות? בתמונה גשר בקוינסלנד, יעברו עוד מספר שבועות עד שמהנדסים יקבעו את בטיחות השימוש בתשתיות ששרדו את השיטפון.

 

התמונות מאתר העיתון האוסטרלי The Australian

4 תגובות

  1. הלה, סידני, אוסטרליה הגב

    תודה רבה על הפוסט הנפלא הזה
    אני יכולה להבטיחך שבמקומות העבודה ובבתי הספר (כשייגמר החופש הגדול ב31 בינואר) יארגנו מבצעי התרמה למען נפגעי האסון, כך שה 90 מיליון הראשונים שנאספו – הם לא כסף.
    וכמו שראש הממשלה, ג'וליה גילארד אמרה: "מעבר לעזרה הראשונית יש את העזרה של השיקום"
    והפופלריות של אנה בליי, ראש ממשלת קווינסלנד, עוד עוברת אותה…

  2. udigonen הגב

    שלום הילה ותודה על ההערות, אכן בקרנות הסיוע לאחר השרפות בויקטוריה נאספו מעל 200 מליון דולר. בהחלט ניתן להעריך שכאן יאספו יותר. ולגבי הפוליטיקאים, ללא ספק אירועים כאלו הם מבחני הנהגה משמעותיים מאד.

  3. ועכשיו הציקלון ‘יאזי’ « אוסטרליה – יחב"ל על הזמן הגב

    […] יאזי. לקריאה נוספת על השיטפונות במדינת קוינסלנד כאן ועל המחיר הכלכלי של השיטפונות ניתן לקרוא […]

  4. ועכשיו הציקלון ‘יאזי’ « גלובלי הגב

    […] יאזי. לקריאה נוספת על השיטפונות במדינת קוינסלנד כאן ועל המחיר הכלכלי של השיטפונות ניתן לקרוא […]

השארת תגובה